06-18426266 [email protected]

Dit is deel 2 in een blogreeks van 3, waarin ik jullie meeneem in de drie p’s waarvan ik denk dat ze een positieve bijdrage leveren aan het verlagen van burn-outs onder millennials. Deze tweede keer wil ik het hebben over de ‘p’ van het Praten. Geen overleggen, geen koetjes en kalfjes, geen small talk. Gewoon praten. Lees je mee?

Oprechte interesse
Praten we eigenlijk nog wel echt met elkaar op de werkvloer? En dan bedoel ik dus niet de inhoudelijke overleggen, want dat zit wel goed. Maar nemen we nog de rust en de tijd om een praatje aan te knopen met collega’s? Geen vluchtig gesprekje bij het koffieautomaat, maar een gesprek op basis van oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar elkaar.
De wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van werkgeluk laten unaniem zien dat verbinding met collega’s en het ervaren van sociale steun erg belangrijk voor ons zijn als het gaat om het ervaren van werkgeluk.

Helpend en helend
Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat praten erg helpend is. Aan de ene kant ervaar ik dat praten over zaken die goed gaan verrijkend werkt. Het is fijn om deze positieve emoties te delen met anderen. Ze vermenigvuldigen zich dan, zo lijkt het.
Van de andere kant geeft het me lucht als ik deel waar ik mee worstel. Alleen al door er met iemand over te praten, krijg ik een gevoel van verlichting. En vaak volgt er ook steun. Praten werkt dus ook helend.

Herkenbaar?

Dan nodig ik je uit om vandaag met een collega een open gesprek te voeren en daar ook echt wat tijd voor te nemen. Praten met elkaar geeft verdieping, herkenning en verbinding. Dit zijn dan weer belangrijke aspecten bij het voorkomen van een burn-out en het vergroten van werkgeluk.

Wil je meer weten over verbinding op de werkvloer? Je leest er meer over in mijn boek ‘Werkgeluk werkt!’.