Stress: de sluipmoordenaar in jouw organisatie
Marieke stapt om 8.30 uur opgewekt haar kantoor in. Vol energie, eventuele stress is ver te zoeken. Ze loopt eerst even langs Ellen, haar secretaresse, om te vragen hoe haar weekend was. Nog voordat Marieke haar vraag heeft kunnen stellen, vertelt Ellen haar dat er weer een ziekmelding binnen is gekomen. Marieke besluit de desbetreffende collega meteen even te bellen om te informeren hoe het gaat. Na aan kwartier hangt ze op en laat haar hoofd moedeloos in haar handen zakken. Het is geen simpele griep, maar vermoedelijk langdurige uitval: een burn-out. Dit had ze niet aan zien komen. Het is al de zoveelste collega die deze maand uitvalt. Dit jaar lijkt het aantal alleen maar toe te nemen… Ze heeft eerlijk gezegd geen idee wie ze kan vragen om de werkzaamheden over te nemen. Iedereen zit al tot de nok toe vol en ze voelt dat de rek eruit is. Het is nog geen 9.00 uur en ze ziet nu al op tegen de komende werkdagen. Hoe heeft het zover kunnen komen? En nog belangrijker: hoe lost ze dit op?
Werken aan werkgeluk voor gelukkige medewerkers
Gelukkige medewerkers zijn productiever, meer betrokken en ervaren minder stress (bron: Werkgeluk Werkt!). Toch is dit voor veel organisaties niet de realiteit. Onderzoek van de Arbo Unie laat zien dat ruim 26% van het totaal aantal verzuimdagen in het eerste kwartaal toe te schrijven is aan psychisch verzuim. En volgens TNO is stress al jaren beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen medewerkers lopen kans om uit te vallen vanwege burn-out en aanverwante stress gerelateerde aandoeningen.
Het kan echt anders. Stel je jouw organisatie voor: een fijne werkomgeving waarin medewerkers ontspannen en met plezier aan het werk zijn en tijd hebben voor een praatje met elkaar. Werknemers die het gevoel hebben dat ze het werk prima aankunnen. En jij die erop toeziet dat taken tijdig herverdeeld worden als het nodig is. Natuurlijk is er nog wel eens iemand langer ziek. Het grote verschil is dat de laatste keer de oorzaak in de privésfeer lag (een zware mantelzorgtaak) en niet meer gerelateerd aan stress door het werk. Bovendien lukte het je toen om een goede oplossing te bedenken waardoor je collega op een fijne en vlotte manier terug kon keren.
Alle organisaties kunnen stress gerelateerd verzuim drastisch verminderen. Met mijn vijf tips ga jij dit ook voor elkaar krijgen.
Vijf tips om stress en verzuim te verminderen
Tip 1: Maak bewuste keuzes.
In een organisatie met beperkte middelen en personeel is het essentieel om prioriteiten te stellen. Bekijk welke projecten nu moeten gebeuren en welke projecten prima even kunnen blijven liggen. Communiceer de uitkomst zowel naar (collega) managers als naar je medewerkers. Zo is voor iedereen duidelijk waar jullie aan werken en dat je werkdruk serieus neemt.
Tip 2: Ga actief het gesprek aan met mensen over stress.
Je hebt ongetwijfeld regelmatig contact met je medewerkers over hoe het met hen gaat. Vraag hierbij expliciet naar stress. Ervaren ze stress? En zo ja: waar krijgen ze stress van? En wat zou hen daarin kunnen helpen? Zo weet jij waar je samen met je medewerkers mee aan de slag kunt.
Tip 3: Zet in op talenten.
Bespreek in je team welke talenten iedereen heeft en waar ieder teamlid energie van krijgt. Verdeel de taken zo dat alle teamleden taken hebben waar ze energie van krijgen en die zoveel mogelijk bij hun talenten passen.
Tip 4: Faciliteer een goede energiebalans.
In de praktijk blijkt dat mensen die stress ervaren vaak hulp nodig hebben bij het ontdekken wat hen energie geeft en waar deze weglekt. Als leidinggevende kun je deze medewerkers ondersteunen door hen de training ‘Meer plezier en minder stress’ aan te bieden. Deelnemers zijn erg enthousiast over deze training omdat het hen in een paar weken concrete handvatten biedt die heel effectief blijken.
Tip 5: Mensenwerk is maatwerk.
Ieder mens reageert anders en heeft andere behoeftes. Daarom is maatwerk ongelooflijk belangrijk. En dat is precies waar de werkgelukmeting jou bij helpt. Deze vragenlijst geeft medewerkers inzicht in wat er al goed gaat en wat er beter kan. Input die je uitstekend kunt gebruiken in de 1 op 1 gesprekken met je medewerkers. Zo werken jullie gegarandeerd aan de goede punten en levert het snel resultaat op.
Kortom: meet en toets wat medewerkers nodig hebben en richt het werk zo in dat mensen kunnen herstellen en hun energie op peil houden. Op die manier verlaag je drastisch het stressniveau van je medewerkers en voorkom je hoge en langdurige uitval.
Begeleiding voor meer werkgeluk en minder stress
Wil je graag begeleiding om jouw medewerkers concreet te faciliteren om met meer plezier en minder stress aan het werk te zijn? Ik bied verschillende oplossingen aan die kunnen helpen. Plan een vrijblijvend en kosteloos strategiegesprek in. Dan verkennen we samen of ik jullie kan helpen bij het creëren van een gezonde werkcultuur met gelukkige en gemotiveerde medewerkers.