We hebben toch al goede koffie…?
In dit blog lees je meer over de factoren die van invloed zijn op het werkgeluk van je werknemers. Ook lees je wat er niet bijdraagt aan het vergroten hiervan.
Werkplezier versus werkgeluk
Te vaak kom ik nog bedrijven tegen die oprecht denken goed bezig te zijn met werkgeluk. Ze hebben tenslotte al goede koffie en een pingpong tafel…
Vooropgesteld dat het heel fijn is dat dat er is: met lekkere koffie en een potje tafeltennis ga je je goede mensen niet binnenhouden. Anno 2023 zijn dat niet bepaald de eerste arbeidsvoorwaarden waar je talenten mee binnenhaalt of waardoor je een top werkgever wordt. Wellicht dragen ze bij aan meer werkplezier, maar niet aan meer werkgeluk. Er zit een groot verschil tussen deze begrippen, ondanks dat ze soms door elkaar gebruikt worden. Werkgeluk gaat verder, dieper. Waar plezier een kortdurende beleving is die aan de oppervlakte ligt, gaat werkgeluk over een dieperliggende laag. Bij werkgeluk spelen zingeving, drijfveren en waarden een belangrijke rol.
Werkgeluk zit op een andere diepte
Professor dr. Woody van Olffen omschrijft dit heel mooi: hij stelt dat diepgaande verandering, zoals werkgeluk, zich op de diepte van rol/identiteit bevindt. Wil jij als organisatie aan de slag met werkgeluk? Dan omarm je dit thema, geloof je er in. Dan zijn jullie intrinsiek gemotiveerd om bij te dragen aan het geluk van jullie medewerkers.
Werkgeluk gaat over Betekenis ervaren, Talenten kunnen inzetten, Vrijheid krijgen en het hebben van fijne Relaties op het werk. Oftewel de dimensies van het Klaver 4-model voor werkgeluk. Door in te zetten op deze vier dimensies creëer je een organisatiecultuur waarin medewerkers floreren, groeien, resultaten boeken en met plezier bijdragen aan de doelen van jullie organisatie. In mijn boek ‘Werkgeluk werkt’, vind je veel praktische tips en handvaten die jou helpen om een werkomgeving te creëren waarin mensen zich gelukkig voelen.
Aan de slag met werkgeluk: Hoe pakken we dat aan?
Wil je weten hoe je voor jullie organisatie het beste aan de slag kunt gaan met werkgeluk? Dan nodig ik je uit voor een goed gesprek daarover. Onder het genot van die goede kop koffie (of in mijn geval: een goede kop thee).
Wil je sowieso meer tips over werkgeluk ontvangen? Abonneer je dan op de maandelijkse nieuwsbrief.
Lieke Bezemer,
Directeur van Werkgeluk Instituut Nederland en auteur van de bestseller ‘Werkgeluk Werkt’.