06-18426266 [email protected]

De kracht van een digitale detox

Zou ik het dan echt doen? Is het wel slim? Wat als ik iets belangrijks mis? Het is ook mijn werk… En de vakantieverhalen die anderen posten zijn heel leuk om te lezen… En toch…Toch voel ik de uitdaging en ook de behoefte: de behoefte aan rust. Dus uiteindelijk besluit ik om ruim drie weken offline te gaan en mezelf een digitale detox te gunnen:

  • Mijn werkmail van mijn telefoon.
  • De Facebook en LinkedIn apps verwijderd.
  • De laptop gaat uit en blijft thuis.

Poeh hey. Ik slaak een diepe zucht. Ik geloof in de kracht van het losgekoppeld zijn van mijn mobiele apparaten, maar het is ook een beetje spannend als ik eerlijk ben.

De uitdaging van een digitale detox

Ik geef toe: de eerste dagen zijn wat onwennig. Ik pak geregeld mijn mobiel, om me vervolgens af te vragen wat ik daar nou op wil gaan doen. Want ja: een appje had ik wel gehoord als het binnen was gekomen en het nieuws had ik zelfs al twee keer gelezen.

Deze onwennigheid houdt een dag of drie aan. Daarna leg ik mijn mobiel steeds vaker al in de ochtend weg om er pas ergens in de middag een korte blik op te werpen. Het tijdelijke ongemak maakt de weg vrij voor een hele waardevolle periode.

Een cadeau aan jezelf: geluk

Wat een rust.

En wat een tijd.

Ik heb uitgerekend dat het me zeker 1,5 uur per dag scheelt. Tijd die ik anders besteed had aan doelloos scrollen. En nu? Nu heb ik tijd om spelletjes te doen. Om te lezen. Te mijmeren. Te zijn.

Heerlijk!

Ik kan echt zeggen: het was een cadeau aan mezelf. Ik werd er heel gelukkig van.

Het was een experiment en ik kan nu oprecht zeggen: Een heel geslaagd experiment! Het was fijn om zonder afleiding te genieten van (kleine) dingen. Ik voelde me creatiever, meer in balans en simpelweg gelukkiger. Ik heb me al voorgenomen het volgende vakantie weer zo te doen!

Welk experiment ga jij aan om je eigen (werk)geluk te vergroten?