06-18426266 [email protected]
28/09/2023
Lieke Bezemer

Ze kijkt haar collega’s verheugd aan op deze onverwacht warme dag. Het raam staat open en we horen het vrolijke getjilp de kamer binnenkomen. Het past helemaal bij de sfeer die we hier voelen, opgewekt en blij. Het is Janneke die zegt: “Soms moet je er gewoon de thermometer in stoppen. Dan weet je weer waar je staat.”

Waarom moet je werkgeluk meten?

Mooi om uitgerekend Janneke dit te horen zeggen, want bij de voorbespreking was zij degene die het meest kritisch was. Ze deden toch al een onderzoek naar medewerkerstevredenheid, wat voegde het meten van werkgeluk dan toe? Was dat nodig, weer een vragenlijst erbij? En bovendien, voegde ze er nog aan toe, waren de uitkomst altijd zo algemeen dat je er niks aan had. Toch wisten haar collega’s haar over te halen om de werkgelukmeting te doen. Hun eerdere ervaringen met de WINscan waren heel positief en dat gaf voor haar de doorslag om het te proberen.

Concrete tips voor je werkgeluk

Op deze zonnige dag zit ik samen met alle managers om de resultaten van hun werkgelukmeting te bespreken. Janneke is veruit het meest enthousiast: “Ik weet wel ongeveer hoe het met mijn werkgeluk en dat van mijn team staat, maar ik merkte dat het alleen al het invullen van de vragen me dwingt om echt stil te staan bij mijn eigen werkgeluk.”

Ik ben inmiddels wel nieuwsgierig of ze deze resultaten nog steeds ‘algemeen’ vindt. Nog voor ik het kan vragen, geeft ze aan dat de concrete handvatten en tips haar positief verrast hebben. Ze voegt eraan toe: “Ik ga het bespreken met mijn team zodat we samen kunnen bepalen waar we als eerste mee aan de slag gaan.”

Tussentijds reflecteren op werkgeluk

Even later zijn de resultaten toegelicht en hebben we veel besproken. Het is tijd om het gesprek af te ronden. Janneke heeft nog een laatste vraag: “We hebben afgesproken dat we over jaar de werkgelukmeting opnieuw doen. Hoe kan ik nu tussentijds reflecteren op werkgeluk?”

In de praktijk blijkt het bijzonder effectief om eens per kwartaal jezelf te scoren op de vier pijlers van het Klaver 4-model. Zo houd je op een hele eenvoudige manier toch een vinger aan de pols. En in de jaarlijkse WINscan ga je dan vervolgens weer diepgaand onderzoeken hoe het ervoor staat. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat Janneke een notitie voor over drie maanden in haar agenda zet.

Werkgeluk geeft energie

Iedereen staat op en ik zie vier hoofden vol nieuwe ideeën. Het was zeker een energieke en geslaagde bijeenkomst. Het is vandaag wederom volop bevestigd: werken aan werkgeluk geeft zoveel energie.