06-18426266 [email protected]

In dit blog gaan we dieper in op de waarde van werkplezier voor zorgprofessionals en aan hoe het kan bijdragen aan een gezonde en effectieve werkomgeving.

“Wat is het werkplezier van jouw zorgprofessionals je waard?”

Dat is de vraag die ik aan de teamleider stel. Van achter haar rode brilmontuur kijkt ze me verbaasd aan. We zitten aan tafel om te praten over het werkplezier van haar zorgprofessionals. Haar kort krullende haar wipt net zo driftig op en neer als de woorden in haar betoog om de goede mensen op een fijne manier aan het werk te houden. Ze kijkt me met lede ogen aan: het verloop is nog nooit zo hoog geweest en ook het ziekteverzuim rijst de pan uit. Er moet iets gebeuren, want nu komen zelfs de dagelijkse zorgtaken voor de patiënten in het gedrang.  Dat het nog gaat, is alleen maar te danken aan de collega’s die bereid zijn om tijdelijk extra uren te draaien. Het systeem piept en het kraakt en het is wachten op de dag dat alles in elkaar klapt.

 

Werkplezier opgenomen in Integraal Zorgakkoord

Het is niet voor niets dat werkplezier in het Integraal Zorgakkoord 2022 opgenomen is als een onderdeel van de werkagenda. De vooraanstaande en deelnemende partijen uit de zorg zien het als een essentieel onderwerp om de zorg op een goede en gezonde manier in te richten voor de toekomst. Ik sta hier volledig achter.

 

De toekomst van de zorg: werkplezier voor alle zorgprofessionals

Het kan namelijk echt anders. “Stel je eens voor,” zeg ik, “dat al je zorgprofessionals met plezier aan het werk zijn, hun werkdag fijn kunnen afsluiten en nog energie over hebben om met familie of vrienden wat leuks te ondernemen?” Ik schets een voorbeeld van een collega die met een gerust hart vakantie op durft te nemen, omdat ze weet dat er voldoende collega’s zijn die haar werk overnemen. En ik vertel het verhaal van die collega die de mogelijkheid kreeg om ook andere talenten te ontwikkelen. Zo werkt zij nu twee dagen in de week als bloemist in de bloemenkiosk van het ziekenhuis en twee dagen per week als verpleegkundige. Je hebt haar nog nooit met zoveel plezier aan het werk gezien.

 

Werkplezier is dé oplossing voor het personeelstekort in de zorg

Inzetten op werkplezier gaat het verschil maken. En jij kunt er vandaag al mee aan de slag aan de hand van de volgende drie tips:

  1. Geef je zorgprofessionals professionele (regel)ruimte en zeggenschap.
    Je mensen hebben zo ongelooflijk veel kennis en ervaring, betrek hen bij processen en procedures. Laat hen zelf zaken inrichten die direct betrekking hebben op hun eigen werk.
  2. Bied je mensen de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen en creëer (nieuwe) loopbaanpaden.
    Onderzoek samen waar iemand gelukkig van wordt en welke (kleine) aanpassingen er mogelijk zijn om de functie nu of op termijn net wat fijner en leuker te maken.
  3. Deel complimenten uit en geef mensen de waardering en erkenning die ze verdienen.
    We kennen allemaal de kracht van complimenten, maar spreken ze in ons hoofd wellicht vaker uit dan in de praktijk. Daarom dit advies: spreek je uit, deel je waardering en strooi met complimenten.

Kortom: werk maken van werkplezier gaat je ongelooflijk veel opleveren. Wat is het jou waard dat jouw zorgprofessionals met plezier aan het werk zijn en blijven voor jouw organisatie? Als jij graag samen wil verkennen hoe je dit voor elkaar krijgt, plan dan een gratis strategiegesprek in.