06-18426266 [email protected]

Dit is deel 1 in onze blogreeks waarin ik het wil hebben over het stijgende aantal burn-outs onder millennials én over hoe we dit verschijnsel tegen kunnen gaan. Dit doe ik door drie p’s te bespreken, die daar in mijn ogen aan bijdragen. Deze eerste keer wil ik het hebben over de ‘p’ van het Perfecte Plaatje. Een beeld dat wat mij betreft overboord gegooid mag worden. Lees je mee?

Champagne drinkend door het leven gaan…

Mooie baan, fantastisch huis en héél veel vrienden. Het zijn prachtig mooie plaatjes die we voorgespiegeld krijgen op sociale media. The perfect life: het leven en het werk worden afgeschilderd als een paradijs waar iemand (uiteraard) knap en elegant doorheen huppelt.

Stop ermee!!!

Want er is ook een andere kant van de medaille: hard moeten werken, twijfels, vallen en weer opstaan, frustraties. Het werken aan jezelf, je onzekerheden, het mislukken, opnieuw proberen, een andere weg inslaan, hulp vragen, weer doorzetten. Bloed, zweet en tranen. Dit alles zien we niet, we houden het angstvallig verborgen.

Het aantal burn-outs was nog nooit zo hoog
En zo dragen we met z’n allen bij aan de burn-out epidemie. Het aantal mensen met een burn-out is nog nooit zo hoog geweest: maar liefst 1,3 miljoen medewerkers kampt ermee (bron: TNO, monitor arbeid, 2022). Bovendien is het aantal burn-outs onder millennials harder gestegen dan in andere generaties.

Echte verhalen
Wat zou er gebeuren als we onze weg beschrijven, als we laten zien hoe we (n)ergens komen?
Hoe zou de wereld er dan uitzien?
Natuurlijk mogen we mijlpalen delen. Maar zullen we ook vaker het eerlijke verhaal vertellen met al onze twijfels en worstelingen van het leven? Ik ben voor en vraag jou: “Doe je ook mee?”

Daar proost ik graag op! Met een glas champagne. Of thee. Of water. Of appelsap. Want geluk hoeft niet overdadig te zijn. Werkgeluk bijvoorbeeld zit hem niet in een hoog salaris of een dure auto van de zaak. Waar het wel in zit? In het ervaren van betekenis, je talenten kunnen inzetten, in autonomie en in vrijheid. Dit zijn de vier pijlers van het Klaver 4-model dat ik ontwikkelde en dat we bij Werkgeluk Instituut Nederland als basis voor onze theorie over werkgeluk aanhouden. Ben je hier nieuwsgierig naar? Neem dan eens een kijkje op de website of bestel het boek ‘Werkgeluk werkt!’, waarin ik je op een praktische manier inspireer om met werkgeluk aan de slag te gaan.