06-18426266 [email protected]

Dit is deel 3 in een blogreeks waarin ik het wil hebben over het stijgende aantal burn-outs onder millennials én over hoe we dit verschijnsel tegen kunnen gaan. Dit doe ik door drie p’s te bespreken, die daar in mijn ogen aan bijdragen. Deze eerste keer besprak ik de ‘p’ van het Perfecte Plaatje. In de tweede blog ging ik in op de ‘p’ van Praten. Dit keer sluit ik het drieluik af met de ‘p’ van Proberen. Want van proberen kun je…? 

Leren! Wie kent deze uitspraak niet? Op school, bij de muziekles of tijdens het sporten. Ik kan de uitdrukking eigenlijk niet meer horen zonder dat het een zeurderige toon bij me oproept… En toch?  Het is een waarheid als een koe.
Ga maar na: de meesten van ons sprongen niet op een fiets om er meteen op weg te rijden. Vaak ging er een fase van loopfietsen, zijwieltjes, vallen en opstaan aan vooraf.

Fouten vormen de basis voor nieuwe inzichten
En dan zijn we groot en volwassen en vinden we dat we alles in een keer moeten kunnen en vooral ook perfect moeten uitvoeren. Heel eerlijk?  Ik heb er ook een handje van.
Maar inmiddels weet ik dat ik juist het meest geleerd heb van de ‘fouten’ die ik heb gemaakt; van de dingen die niet lukten of die niet in één keer goed gingen. Precies daar zit vaak de grote winst, in de vorm van nieuwe inzichten, van innovatie.

Bye bye faalangst
En dat geldt zeker ook voor bedrijven. Innovatie ontstaat vaak nadat een eerdere manier niet (helemaal) werkte. Trial and error. Daarom hamer ik er bij organisaties veelvuldig op dat fouten maken moet. En ja, je leest het goed! Er staat bewust geen mag, maar moet. Mag is veel te voorzichtig. Het is essentieel om het maken van fouten aan te moedigen. Dan heb je iets geprobeerd en waarschijnlijk ook geleerd. Een bijkomend voordeel is dat het korte metten maak met de angst om te falen, een veelvoorkomende oorzaak van burn-outs.

Practice what you preach
Dus leidinggevenden van Nederland: ik nodig jullie uit om het maken van fouten te stimuleren. Wat nog mooier zou zijn? Pak je voorbeeldrol en laat zien welke fouten je zelf maakt.

Ik ben wel benieuwd: Doe jij dit al en wil je een voorbeeld delen?
Heb je deel 1 en 2 in deze blogreeks gemist? Lees ze dan terug op onze website. Wil je graag up to date blijven als het gaat om werkgeluk? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dan blijf je zowel op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van werkgeluk, als van de beste praktijkadviezen.